Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får. Har du frågor kring bakning finns mer information på KronJästs sida som du hittar här.

Historik

  • Var kommer jästen ursprungligen ifrån?

    Jäst har använts i tusentals år. Egyptierna och babylonierna lärde sig att göra ljust bröd genom att använda vildjäst för jäsning. Men man visste inte vad som orsakade jäsning förrän på 1800-talet, då Louis Pasteur, en fransk kemist och mikrobiolog, upptäckte att det var mikroorganismen jäst som orsakade alkoholjäsning.
    Jästen som idag används av bagare över hela världen är en stam från Saccharomyces cerevisiae.

  • Hur länge har jäst använts av mänskligheten?

    Jäst kan betraktas som människans äldsta domesticerade mikroorganism. Hieroglyfer tyder på att egyptierna använde jäst och jäsning för att producera alkoholdrycker och surdegsbröd för mer än 5 000 år sedan. Jästindustrin, född i mitten av 1900-talet, arbetar med att välja ut specifika jäststammar och göra dem tillgängliga i stor skala för olika tillämpningar.

Jäst

  • Var kan jag hitta jäst i naturen?

    Jäst finns i princip överallt där det finns en kolhydratkälla (socker) och kan exempelvis hittas i naturen, särskilt på växter, frukter och i marken.

  • Vilka produkter innehåller jäst?

    Jäst används i en mängd basvaror som bröd, vetebröd och konditorivaror samt i öl, vin och sprit. Jäst används även i t.ex. probiotiska produkter, kosttillskott och till medicinska ändamål.

  • Hur mycket jäst äter en person normalt under en dag?

    Det beror på land och kultur. En vuxen person bosatt i EU äter mellan 2-10 g jäst per dag.

  • Hur påverkar jäst smaken på mat och dryck?

    Jästen lockar fram livsmedlens karakteristiska smak och doft genom jäsningsprocessen.

    • Jäst bidrar till den goda smaken i bröd, matbröd och vetebröd genom att jäsningen producerar naturliga aromatiska föreningar. Ju längre jäsningen håller på desto fler smaker utvecklas.
    • Olika typer av bryggerijäster ger olika sorters öl
    • När jästens roll vid vintillverkning upptäcktes, valde oenologer ut den bäst lämpade jästsorten för att locka fram arom och karaktär på respektive druvsort. Idag är jäst en viktig produkt i vinframställning, eftersom den bidrar till att upprätthålla en kontinuitet i smak och arom mellan olika årgångar.
    • Jäst kan också användas för att förhöja smaker i andra livsmedel

Näringsvärde och innehåll

  • Vad är Betaglukan och finns Betaglukan i jäst?

    Betaglukaner är en typ av kolhydrat (kopplade glukosmolekyler) känd för att stimulera immunförsvaret och ha positiv inverkan på minskningen av kolesterolhalten. Jäst lagrar en betydande mängd betaglukaner i sina cellväggar – upp till 20% av torrsubstansen. Betaglukaner finns i bröd, men koncentrationen är så låg att bidraget till hälsa nästan är obefintligt.

  • Innehåller jäst palmolja?

    All jäst som Jästbolaget tillverkar är utan palmolja

  • Vad är en probiotika?

    Probiotika definieras av FAO/WHO som ”levande mikroorganismer som när de administreras i tillräckliga mängder ger en hälsovinst i värden”. Ordet ”probiotika” består av ”Pro” som betyder ”till förmån för” och ”Bios” som betyder ”liv”. Motsatsen är antibiotika.

  • Är jäst en probiotika?

    Hittills finns det bara en probiotisk jäst dokumenterad: Saccharomyces cerevisiae boulardii, upptäckt 1923 av forskaren Henri Boulard. Den används mot diarré i nästan 100 länder.
    I slutet av bakningen inaktiveras jästen och det innebär att den inte har en probiotisk effekt.

  • Innehåller jäst spår av allergener?

    Vanlig bagerijäst, Saccharomyces cerevisiae, är mycket lättsmält. Jäst ingår inte i förteckningar över produkter som orsakar allergi eller intolerans som är föremål för obligatorisk märkning enligt EU-förordning 1169/2011. Tack vare att vi på Jästbolaget har ett effektivt HACCP-program garanterar vi att jästen är fri från allergener.

  • Är jäst GMO-fri?

    All jäst som Jästbolaget producerar är helt fri från GMO.

  • Är det miljövänligt att äta jäst?

    Jäst från Jästbolaget tillverkas på ett miljövänligt sätt. Huvudråvaran, melass, är en naturlig restprodukt vid sockertillverkning. Ång- och värmeproduktionen drivs idag av bioolja som är 96% förnyelsebar, och all vår el kommer från vind- och vattenkraft. 2/3 av all energi som används återvinns i en stor värmepump på 5 MW och skickas till fjärrvärmenätet (totalt 28 000 MWh/år), vilket ger tillräckligt med värme för att värma upp 1500 villor under ett helt år.

  • Är jäst lämplig för kosher?

    Ja, samtliga Jästbolagets produkter är Koshercertifierade, med undantag av KronJäst Surdeg Fullkornsvete och KronJäst Surdeg Råg.

Recept, inspiration och bakskola!

Det är roligt. Det är gemenskap. Det ger glädje. På kronjäst.se hjälper vi dig att lyckas med bakningen.